Fragment

Kee en Van Jole over 'Stiekem' en het referendum

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kee en Van Jole over 'Stiekem' en het referendum

Peter Kee (politiek redacteur Pauw) en Francisco van Jole (eindredacteur Joop.nl) nemen in de rubriek Oh oh Den Haag de politiek door.De vraag die voorligt: waarom wil SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen niet plaatsnemen in de Commissie Stiekem? Dat is de commissie waarin de fractievoorzitters van de grootste fracties in de Tweede Kamer vertrouwelijk worden bijgepraat over het werk van de AIVD en MIVD. Gisteren maakte de SP bekend dat de partij niet zal aanschuiven bij het overleg waar VVD, CDA, D66, PVV en GroenLinks wel aan meedoen.

Volgens een woordvoerder van Marijnissen weigert zij "om de regering in openheid te kunnen controleren en dat maakt deze commissie niet mogelijk omdat hier complete geheimhouding geldt”. Francisco van Jole kan zich goed vinden in de opstelling van de SP. Informatie die de fractievoorzitters krijgen, mogen ze namelijk met niemand delen, ook niet met deskundigen die de informatie zouden kunnen verifiëren. "Het is een commissie waar je niets aan hebt. Dit is een soort afvoerputje waar we dingen in kunnen gooien. We hebben het gezegd, maar niemand mag er iets over zeggen."
Van Jole zou liever zien dat de fractiespecialisten de taak van de fractievoorzitter overnemen. Die hebben immers meer inhoudelijke kennis. Fractievoorzitters kunnen zich niet voorbereiden op de Commissie Stiekem en ze kunnen niet terugvallen op hun medewerkers.

De Commissie Stiekem is juist bij uitstek een controle-instrument van het parlement, betoogt Peter Kee. Zo krijgen de leden van de Commissie Stiekem inzicht in de mensen die door de diensten worden getapt. De commissieleden zien dat en kunnen zeggen: dat willen we niet." Van bronnen die de commissie van binnen kennen, hoorde Kee dat er echt aan de noodrem getrokken kan worden. "Zij moeten controleren wat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) doet, want zij is op de hand van de veiligheidsdiensten. Dat is haar instrument. Ons parlement moet controleren of ze dat wel netjes doet en of de diensten netjes werken." 

Video niet beschikbaar