Fragment

Hoe representatief is onze democratie?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoe representatief is onze democratie?

Politiek-filosoof Sid Lukkassen signaleert in zijn boek De politiek & haar media dat het parlementaire stelsel kraakt en piept. Lukkassen zet het lage tempo van de Haagse besluitvorming tegenover de maalstroom van informatie en meningen via traditionele media, Twitter en Facebook. "De staatslieden die aan de wieg stonden van de parlementaire democratie konden de digitale revolutie niet voorzien. Zodoende ligt een snelweg voor razende informatiestromen nu naast een fietspaadje voor democratische deliberatieprocessen", aldus Lukkassen, die deze week promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Zijn kernvraag is er een, meent hij, waar veel politici liever niet over nadenken. "Loopt de representatieve democratie op haar einde? Is het model van de verkozen parlementariër, die op afstand van de burger staat, gebouwd op de aanname dat de wereld langzamer verloopt dan tegenwoordig het geval is?"

In de Nieuws BV gaat Lukkassen in discussie met CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Deze Limburgse volksvertegenwoordiger voerde intensief campagne in Limburg, sleepte 19.000 voorkeursstemmen binnen en houdt in Sittard een wekelijks spreekuur waar iedereen kan binnenlopen. Volgens Helvert is er geen sprake van dat hij wel iets zal ritselen voor de mensen die hem opzoeken, hij belooft niets, maar kan hij sommige Limburgse zaken wel agenderen of Kamervragen stellen.