Fragment

'Stijl Omtzigt zou de norm moeten zijn'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Stijl Omtzigt zou de norm moeten zijn'

Pieter Omtzigt was de man die het nieuws domineerde. Althans, vooral wat er over hem werd gezegd. Gister moesten de kersverse verkenners Jorritsma en Ollongren het veld ruimen en ook dát had met Pieter Omtzigt te maken.

Deze aantekeningen zijn niet de eerste dolk in de rug van het befaamde CDA Kamerlid Omtzigt, die een hoofdrol speelde in het boven tafel krijgen van de toeslagenaffaire. Eerder deze week bleek dat de top van het CDA een fluistercampagne tegen Omtzigt is begonnen, zegt althans HP de tijd. Wat moet deze man nog bij het CDA?

In 'De week van Kee' praten politiek duider en redacteur Peter Kee en Patrick Lodiers door met Eddy van Hijum. De man die in 2003 samen met Omtzigt in de Tweede Kamer kwam voor het CDA en inmiddels gedeputeerde is voor de provincie Overijssel, dé provincie van Omtzigt. 

Volgens Van Hijum moet Omtzigt zich niet aanpassen aan de partij, maar het CDA aan Omtzigt: "De stijl van politiek bedrijven die Omtzigt voert: naast mensen gaan staan, durven doorzetten, ook als het moeilijk is. Doorzetten als er lastige vragen aan de orde zijn, ook als het om mensen van je eigen partij gaat. We moeten daaraan wennen, dat zou de nieuwe norm moeten zijn."

Gedragen in de regio

"Hij wordt gedragen door ons in de regio", zegt Van Hijum. "In onze provincie heeft Omtzigt 60% van de stemmen voor het CDA binnengehaald." De Overijsselse gedeputeerde is dan ook niet te spreken over wat er in de aantekeningen van voormalig verkenner Kasja Ollongren (D66) staat: "Het is echt bizar, en dat is nog een understatement, dat een verkenner op de agenda zet hoe je met Kamerleden om moet gaan."

Lastig karakter?

Dat er blijkbaar een fluistercampagne tegen Omtzigt is ontstaan vanuit de partij, is niet iets dat Van Hijum zelf gehoord heeft. Peter Kee geeft aan dat er in Den Haag wel langer geruchten rondgaan, dat men zich zorgen maakt om Pieter Omtzigt, dus dat het misschien niet helemaal uit de lucht komt vallen. Ook vinden sommige mensen dat er wel wat af te dingen is op zijn communicatiestijl, wat niks afdoet aan zijn kwaliteiten als Kamerlid.

Dat snapt Van Hijum wel: "Omtzigt is eigenzinnig en vasthoudend en dat maakt dat hij ook nog wel eens op een lange teen gaat staan, ook in de eigen partij." Ondanks dat het lastig is, is het ook een kwaliteit van Omtzigt. "Het is tegelijkertijd waar veel mensen in de samenleving  maar ook in het CDA zelf hem enorm om waarderen."