Fragment

Speech van de Maand: Simone Biles

  1. Fragmentenchevron right
  2. Speech van de Maand: Simone Biles

Elke maand buigt het speechespanel van De Nieuws BV zich over de beste toespraken van de maand. Julia Wouters (Leading Women) en Jurjen van den Bergh (De Goede Zaak) stelden deze keer de Top 3 samen. Maar ze begonnen het gesprek met hun blik op de actualiteit rond de formatie. Jurjen van den Bergh heeft zijn wortels in GroenLinks, Julia Wouters in de PvdA en die twee partijen staan weer buitenspel nu oude coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie weer om de tafel gaat. Wat wordt de rol van dit linkse blok?

De beste speeches van de maand

Op de derde plaats: de bijdrage van Jesse Klaver, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
De tweede plek is voor de HJ Schoolezing van D66-leider Sigrid Kaag. Die veroorzaakte veel reuring vanwege haar sneer richting Rutte, maar daardoor werd de inhoud van die toespraak - onder andere Kaags visie op leiderschap en het oplossen van maatschappelijke problemen - door veel mensen gemist.

Volgens Jurjen en Julia gaf de Amerikaanse turnster Simone Biles de Speech van de Maand met haar getuigenis voor de Senaatscommissie over het misbruikschandaal en de bedenkelijke rol die de turnbond en de FBI daarin speelden. Volgens Jurjen ging haar toespraak "door merg en been". Julia: "Een aanklacht - niet alleen tegen de arts die haar jarenlang seksueel misbruikte Larry Nassar - maar ook tegen alle mensen die het wisten en niets deden. Speciaal ontroerend is het als ze de toehoorders vraagt wat de waarde is van een klein meisje."