Fragment

Hoger beroep: IS-kinderen terughalen of niet?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoger beroep: IS-kinderen terughalen of niet?

In het Gerechtshof Den Haag dient vandaag het hoger beroep over het terughalen van IS-kinderen en hun moeders. De rechter besliste een kleine twee weken geleden dat Nederland zich moet inspannen om in ieder geval die kinderen te repatriëren uit Koerdische kampen. Tegen die uitspraak is de staat in beroep gegaan.

In De Nieuws BV doet Mattijs van der Wiel verslag van de zaak. Hij hoorde de landsadvocaat beargumenteren dat terugkerende IS-vrouwen en kinderen een gevaar vormen voor de samenleving en dat de situatie ter plekke te gevaarlijk is om ze op te gaan halen. Intussen - zo wierpen de advocaten van de eisers tegen - is deze week wel een Deense delegatie in Noord-Syrië.

De dochter van Houssein zit met twee kleine kinderen vast in een Koerdisch kamp. Houssein vertelt over hun situatie en vraagt zich wanhopig af waarom Nederland ze daar niet weghaalt. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens (RTL Nieuws) sluit niet uit dat Turkije en de Syrische Koerden zelfs met elkaar zouden samenwerken om Nederlandse IS-aanhangers uit het gebied te transporteren. V

olgens politiek redacteur Peter Kee blijven VVD en CDA zich zo lang mogelijk verzetten tegen het ophalen van de kinderen en hun moeders, terwijl ze eigenlijk al zijn ingehaald door de internationale realiteit.