Fragment

Joris Luyendijk: nieuwe stappen in de Brexit van May

  1. Fragmentenchevron right
  2. Joris Luyendijk: nieuwe stappen in de Brexit van May

In Brussel en Londen keek men al wekenlang reikhalzend uit naar afgelopen vrijdag. Theresa May gaf vrijdag namelijk haar derde grote Brexitspeech. Een belangrijk moment, want het was pas de derde grote toespraak zijn van Theresa May over de Brexit.   


In eigen land werd de speech lauw ontvangen, en in Brussel was men zelfs kritisch. Manfred Weber, voorzitter van de EVP-fractie, uitte zijn zorgen door aan te geven dat de Britten zich niet realistisch genoeg hebben opgesteld.“Ik zie niet hoe we tot een akkoord kunnen komen als de Britse regering haar hoofd steeds verder in het zand steekt.”, aldus de parlementariër. 

   

In DeNieuwsBV geeft antropoloog en schrijver Joris Luyendijk zijn visie op de voortgang van de Brexit en op de positie van premier Theresa May. Luyendijk denkt dat zij vooral nog premier is bij gebrek aan een alternatief . "Niemand wil haar zijn", aldus Luyendijk. "Je wilt de opvolger zijn van haar opvolger". 


Volgens Luyendijk zijn de Britten nog steeds in diepe ontkenning van de problemen die de Brexit met zich meebrengen. "Er is nog geen enkele politicus geweest die daar eerlijk over is geweest. In Juni 2016 zijn de Britten van een gebouw afgesprongen en ze zijn nog steeds niet neergekomen." Volgens Luyendijk is de uitkomst van deze fase nog erg ongewis. "Hoe meer mensen hiervan afweten, hoe meer ze ervan overtuigd zijn dat ze niet weten hoe dit verder gaat. Het is echt open". 


Luyendijk is sceptisch over de uitspraak van May dat de Brexit een win-win situatie kan opleveren. "Ik denk niet dat er één serieus mens op aarde te vinden is die toen niet dacht; wanneer neemt May een keer haar publiek serieus. De EU uitgaan is géén win-win situatie". Het verlies van een Brexit is niet alleen groot voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor Nederland.  


Hoe deze soap afloopt weten we pas over een hele tijd. Over een jaar moeten Europa en de Britten een scheidingsovereenkomst hebben. Maandag is men weer begonnen aan het overleg over de Brexit-deal.