Fragment

Kamerlid Van den Berg over haar stad Goes en lokale held

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kamerlid Van den Berg over haar stad Goes en lokale held

De afstand tussen het Haagse Binnenhof en het Zeeuwse Goes is hemelsbreed ongeveer 70 kilometer. Met de auto of de trein duurt de reis al snel meer dan anderhalf uur.Midden-Zeeland haalt, zoals veel plattelandsregio's, nauwelijks de landelijke media en politiek. Maar één Kamerlid weet als geen ander wat er in Goes en omstreken speelt en dat is Joba van den Berg (CDA). Sinds midden jaren negentig woont zij in de Zeeuwse gemeente, maar verhuisde in 2016 voor haar werk naar Utrecht. Toen zij vorig jaar op de CDA-lijst kwam voor de landelijke verkiezingen, betrok zij een appartementje in het centrum van Goes om vooral in de weekenden contact te houden met de Zeeuwse achterban.

Joba van den Berg presenteert in De Nieuws BV haar lokale politieke held uit Goes: de jonge wethouder Derk Alssema. Hij kwam als 23-jarig groentje in de Goese gemeenteraad terecht, werd op zijn 26ste fractievoorzitter, en is sinds 2015 wethouder. Een lokale politieke bliksemcarrière dus. 

Bij deze gemeenteraadsverkiezingen is Alssema lijsttrekker voor het CDA. De afgelopen jaren moest de gemeente Goes structureel 4 miljoen euro bezuinigen. Dit na een eerdere bezuiniging van 12 miljoen. In plaats van de kaasschaaf of de botte bijl, koos Goes ervoor om de inwoners, bedrijven en instellingen om advies te vragen. De gemeente vroeg via enquêtes en buurtavonden welke bezuinigingen of juist lastenverzwaringen op instemming konden rekenen. Wiert Omta, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA, had er geen goed woord voor over:"Goes heeft jarenlang op te grote voet geleefd. Nu mag de Goesenaar in de enquête zijn eigen strop knopen. Dat is geen bezuinigen, maar afwentelen."