Fragment

VVD voelt niets voor hogere belastingen

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD voelt niets voor hogere belastingen

Het kabinet zoekt naar miljarden euro's om de gaten in hun plannen te dichten. De Hoge Raad zette laatst een streep door de belasting op vermogen, de meerderheid in de Eerste Kamer wil de AOW laten meestijgen met het minimumloon én de coalitie wil burgers compenseren voor de stijging van de energierekeningen en de prijzen. Bij elkaar een gat van miljarden. Politiek duider Peter Kee praat daarom met VVD-Kamerlid en finacieel woordvoerder Eelco Heinen over mogelijke oplossingen.

Voor het zwaarder belasten van vermogens voelt Heinen in elk geval niks. Dat idee werd laatst nog omarmt door Klaas Knot, de president van de Nederlandse Bank. In Buitenhof zei hij dat de hardwerkende Nederlanders opdraaien voor vermogenden. Volgens Heinen slaat Knot 'de plank hier mis': 'De oproep van de heer Klaas Knot is om vermogens zwaarder te belasten en daar ben ik niet voor'. Volgens Heinen zitten vermogens voornamelijk in pensioenen en in huizen.

Ook  andere vormen van lastenverhoging lijken Heinen geen goed idee: "De inflatie is op dit moment al heel hoog, als we dan ook nog eens zeggen: we gaan ook de belastingen verhogen, dan is dat niet het goede moment."