Fragment

Het Allermooiste - Cultuurtips van Joyce Roodnat

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Allermooiste - Cultuurtips van Joyce Roodnat

De culturele sector lijdt onder het coronavirus. Theatertours gaan niet door, concertzalen blijven stil en musea zijn gesloten. Maar bij de NieuwsBV verliezen we de culturele sector NIET uit het oog!


In "het allermooiste, de coronaversie" geeft De Nieuws BV getroffenen ruim baan om te vertellen over wat hen door de leegte heen helpt. Niet alleen culturele ondernemers, maar ook recensenten en cultuur-journalisten hebben opeens een lege agenda.


Zo ook Joyce Roodnat van het NRC. "Inderdaad. Mijn mailbox zit vol met trieste post. De teneur is tanden op elkaar. De inhoud is dat ik niet hoef te komen want het gaat niet door. Dus geen premiéres, voorstellingen en films. Vreselijk voor de kunstenaars en organisaties die hun ziel en zaligheid erin legden. Maar ook vreselijk voor ons, het publiek. Voor mij."


Om ons de leegte door te helpen wil ze twee tips met ons delen. "Want de culturele sector is vreselijk creatief en gul. Zo kan je, via Twitter, elke avond om zeven uur naar pianist Igor Levit luisteren. Een geweldige pianist die nu, in zijn sokken, elke avond een prachtig concert vanuit zijn huiskamer geeft."


En nog een parel volgens Joyce Roodnat: De opera Ritratto van Willem Jeths die op 13 maart zijn wereldpremière had moeten beleven, is nu op youtube te bekijken. Daardoor kunnen de liefhebbers getuige zijn van wat heel goed de allereerste ‘virtuele wereldpremière’ in de operageschiedenis zou kunnen zijn. "Werkelijk een prachtige opname en toch een bijzondere beleving om vanaf je bank naar zo'n prachtige opera te kijken."

Video niet beschikbaar