Fragment

Ronald Giphart, Marcel van Roosmalen, Arthur Umbgrove en Kees van Amstel over de gemeenteraadsverkiezingen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ronald Giphart, Marcel van Roosmalen, Arthur Umbgrove en Kees van Amstel over de gemeenteraadsverkiezingen

Een groot deel van Nederland sprak zich gisteren tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen uit over de stand van de eigen gemeenschap. Maar wat zegt dat over ons land? DeNieuwsBV vroeg vier van haar druktemakers met welk gevoel zij op 22 maart tegen het land aankijken.

 

De druktemakers kregen allemaal één minuut de tijd om een thema te introduceren waar zij over door wilden spreken. Ronald Giphart schreef een gedicht met de verkiezingsslogans van de Utrechtse partijen. Giphart was verrast door de enorme overeenkomst tussen de standpunten van de verschillende partijen. "Dit jaar was de Werdegang naar het stemlokaal extra zwaar want ik wist tot op het laatste moment niet wat ik ging stemmen. Meerdere malen heb ik de stemwijzer gedaan, maar daar werd ik toch niet wijzer van omdat je met een paar simpele veranderingen van antwoord een totaal andere partij als voorkeur krijgt."

 

Met druktemaker Kees van Amstel werd ingegaan op de rol van politiek in het ik-tijdperk. Van Amstel heeft het idee dat veel politici het eigenbelang vóór het gemeenschappelijk belang stelt. "Twee-derde zat vooral in de raad vanwege zichzelf", aldus Van Amstel. In het gesprek met de andere Druktemakers werd gesproken over hoe dat komt; volgt de politiek daarin de steeds individueler opererende samenleving, of werkt het vice versa? 

 

Marcel van Roosmalen ventileerdein zijn column kritiek op lokale politici. Hij is van mening dat het niveau vandeze lokalen niet altijd is om over naar huis te schrijven. "Mensendoen alsof lokale partijen wel een feest voor de democratie zijn. Maar alsofhet fijn is voor Weert dat ze daar Prins Carnaval en de Toyota-dealer hebbengekozen". Aan tafel werd doorgesproken over de vraag hoe erg dat is, en ofdit niet een tendens is die veel breder is en aan veel meer raakt dan enkel aande lokale democratie. 

 

De column van slotspreker Arthur Umbgrove ging over de verkiezingsdag als oog van de storm in een - in zijn ogen - veel te woelige politieke waan van de dag. Volgens hem bestaat politiek uit "oeverloze discussies: de voorspelbare verontwaardiging van politici; de jennerige vragen van journalisten die uit zijn op een rel, zoals iedereen langzamerhand uitsluitend uit lijkt te zijn opeen rel, de onzinnige peilingen, de domme meninkjes van mensen in de straat". Voor hem was de verkiezingsdag een baken van rust in deze waanzin van de dag. "Op de dag van de verkiezingen,althans tot acht uur ’s avonds wanneer de eerste prognoses bekend worden, is er niets om je aan te ergeren. Het oog van de storm."

 

Wilt je meer horen van deze druktemakers? Luister dan op maandag tot en met vrijdag naar de rubriek Druktemakers, even na half 1 in DeNieuwsBV op NPO Radio 1.