Fragment

D66: 'Onderzoek van minister Wiebes naar kernenergie niet objectief'

  1. Fragmentenchevron right
  2. D66: 'Onderzoek van minister Wiebes naar kernenergie niet objectief'

Deze week in De week van Kee: Rob Jetten (fractievoorzitter D66) over een dubieus onderzoek van minister Wiebes (Economische Zaken) naar kernenergie. Vorige week presenteerde de VVD haar nieuwe kernenergie-plannen. Kort gezegd, we hebben kernenergie hard nodig om te voldoen aan de energievraag en aan het klimaatakkoord, aldus de VVD. Er moeten maar liefst tien kerncentrales komen in Nederland. In diezelfde week kwam minister Wiebes met een onderzoek vanuit het ministerie dat dit standpunt onderschrijft. Toeval?

D66 zet hier vraagtekens bij. Het onderzoeksbureau, ENCO, dat het rapport van Wiebes schreef zou niet objectief zijn. De oprichters dan dit bureau hebben voorheen gewerkt bij het International Atomic Energy Agency (IAEA). Hebben zij dus wel eerlijk gekeken naar alle energievormen of vooral de nadruk gelegd op nucleaire energie? Hoe objectief is dit onderzoek?

Ook op Twitter werd kritisch gereageerd, bijvoorbeeld door Henri Bontenbal:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onze politiek duider Peter Kee zocht uit hoe dit precies zit en voelt Rob Jetten aan de tand, want, hoe opzienbarend is het eigenlijk? Gebeurt dit niet veel vaker in Den Haag?