Fragment

'Trap er niet in' over de afleidingsmanoeuvre van de ChristenUnie

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Trap er niet in' over de afleidingsmanoeuvre van de ChristenUnie

In de rubriek Trap er niet in in De Nieuws BV waarschuwt Jurjen van den Bergh voor spin en politieke frames. Hij werkte zelf als spindoctor voor GroenLinks en doet nu aan 'ontspinnen'. Dit keer neemt Jurjen de week van de ChristenUnie onder de loep. Vorige week stonden namelijk debatten op de Kameragenda over twee onderwerpen die pijn doen bij de ChristenUnie, namelijk: de afschaffing van de dividendbelasting en het sluiten van migratiedeals met landen buiten de EU.

Kamerlid Joël Voordewind, vurig pleitbezorger van een humaner asielbeleid, voerde het woord over de migratietop en zijn collega Eppo Bruins was ingezet als pion in het debat over de belastingafspraak met Shell en afschaffing van de dividendbelasting. Die afspraak in het regeerakkoord had Bruins eerder vergeleken met een "meloen die doorgeslikt moest worden." Volgens Jurjen van den Bergh hielden Bruins en Voordewind keurig de nul door zo min mogelijk op te vallen, vast te blijven houden aan de kabinetsafspraken en weg te blijven bij de ChristenUnie-idealen.

Om de week te redden, kwam de ChristenUnie vervolgens met een trits aan eigen nieuws en initiatieven om de nare bijsmaak weg te spoelen. Zo zag Van den Bergh dat Voordewind het opnam voor christenen, fractievoorzitter Segers bij Jinek kon schitteren met de klimaatwet en in De Telegraaf korte metten maakte met eventuele NAVO-hulp voor Turkije.Alles om, aldus Van den Bergh, de aandacht af te leiden van twee pijnlijke thema's. Zijn advies luidt: "trap er niet in!"