Fragment

Uit de Boekenkast: Coos Huijsen, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid ter wereld

  1. Fragmentenchevron right
  2. Uit de Boekenkast: Coos Huijsen, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid ter wereld

Komende maand is het 50 jaar geleden dat de zogenaamde Stonewallrellen uitbraken in New York: een keerpunt in de LHBTI-geschiedenis. Op die avond werd een politieinval op het gaycafé The StoneWall Inn, ontvangen met felle tegenstand van de vaste bezoekers van de bar. Voor het eerst dat homomannen, lesbiennes, travestieten en transgenders zich met elkaar verenigden, en dat in een tijd dat homoseksualiteit verboden was. Het bleek het begin van de homo-emancipatie en van de latere gayprides. 

Daarom maken we de komende weken een nieuwe reeks van onze rubriek Uit De Boekenkast, waarin we met LHBTI-ers het belang bespreken van herkenning. Wat was de eerste keer dat ze hun seksuele of genderidentiteit herkende in een boek, film, tv-programma of muzikale artiest? Eerder te gast in de rubriek waren o.a. cabaretier Claudia de Breij, directeur van het SCP Kim Putters, schrijver Hanna Bervoets en olympisch zwemmer Johan Kenkhuis.

We trappen de nieuwe serie af met een bijzondere gast: Coos Huijsen, het eerste openlijk homoseksuele parlementslid ter wereld. 

Video niet beschikbaar