Fragment

Lief dagboek: 19 mei 1945

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lief dagboek: 19 mei 1945

Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.

De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting? 


Precies 75 jaar geleden houdt de 33-jarige Hanna Maria de Nooij uit Hilversum zich in haar dagboek vooral bezig met eten. Bijna dagelijks houdt ze bijna tot achter de komma bij hoeveel voedsel er voor handen is. Brood is er net na de bevrijding nog niet. In plaats daarvan is er biscuit, biscuit en nog eens biscuit. Daar kun je een hoop gerechten mee maken, zo lezen we in haar dagboek. 


Het complete dagboek van Hanna Maria de Nooij is te lezen in het
 online archief van het NIOD.

Bron: NIOD collectie 244 Dagboeken en Egodocumenten, inv.no. 197 Nooij, H.M. de