Fragment

Laten terreurdaden zich voorspellen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Laten terreurdaden zich voorspellen?

In de aanloop naar de Franse verkiezingen is de angst voor een aanslag groot. De afgelopen twee jaar vielen in Frankrijk meer dan 200 doden door terroristisch geweld. Deze week werd een aanslag op de presidentskandidaat Fillon verijdeld. Met welke scenario's moeten de Franse diensten rekening houden en wat zien zij wellicht over het hoofd? Willemijn Veenhoven praat erover met Peter de Kock, tot voor kort hoofd van de Afdeling afgeschermde operaties van de Nationale Politie. 

Het bedrijf van Peter de Kock, Pandora Intelligence, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van mogelijke terroristische en criminele scenario's. Dat gebeurt aan de hand van een speciaal computermodel, waar De Kock in 2014 op promoveerde. Hiermee kan op het gedrag van terroristen worden geanticipeerd. 

Het model van de Kock analyseert terreuraanslagen over de hele wereld. Vele duizenden incidenten zijn al in de database vastgelegd. Volgens De Kock, van huis uit filmmaker, is iedere terreurdaad in feite een verhaal of scenario met twaalf klassieke elementen, zoals tijd, arena, protagonist en antagonist. Uit die enorme brei aan data kan De Kock trends signaleren evenals veranderingen in de werkwijze van terroristen.