Fragment

Marijnissen wil kleinschalige verzorgingshuizen in de buurt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Marijnissen wil kleinschalige verzorgingshuizen in de buurt

De geur van een verse bereide warme maaltijd uit de keuken, een knusse woonkamer waar je gezellig een kaartje legt, de buurvrouw die langskomt voor een kletspraatje en een bakkie. Zorg wordt verleend door vaste vertrouwde mensen en als bewoners verpleging nodig krijgen, hoeven ze daarvoor niet te verhuizen uit hun bekende omgeving. Dit is het plaatje dat SP-Kamerlid schetst van haar ideale buurtzorghuis. Van zulke kleinschalige verzorgingshuizen zouden er de komende jaren zeker honderd moeten komen. Ze vullen volgens Marijnissen voor ouderen het gat tussen thuiswonen en het verpleeghuis. 

Het aantal verzorgingshuizen is door beleid van het vorige kabinet juist flink gekrompen. In de opzet van de SP passen de buurtzorghuizen bijvoorbeeld in een paar geschakelde rijtjeshuizen of een leegstaand kantoor, gewoon in de straat. Ouderen kunnen dan in hun eigen buurt blijven wonen en toch meer zorg krijgen: "het moet voelen als je eigen woning."

Marijnissen presenteerde haar plan vanochtend in woonzorgcentrum De Klaarbeek in het Veluwse Epe. Bestuurder Laurent de Vries vertelt in De Nieuws BV over zijn centrum waar ouderen samen wonen met een uiteenlopende zorgvraag, waar veel buurtbewoners langskomen voor een kop koffie en activiteiten. "We hebben een echte buurtfunctie", vertelt De Vries, "we moeten zelfs oppassen dat het niet te druk en gezellig wordt, want er wonen hier wel mensen met een zorgvraag."