Fragment

Een politieke bromance in de Week van Kee

  1. Fragmentenchevron right
  2. Een politieke bromance in de Week van Kee

Politiek commentator Peter Kee portretteert in De week van Kee de relatie tussen de steunpilaren van Rutte III: Buma en Pechtold.

De steile calvinistische Friese CDA-leider Sybrand Buma, die prat gaat op het Wilhelmus en dienstplicht lijkt de absolute tegenpool van de theatrale en vrijzinnige D66-voorman Alexander Pechtold. In de Tweede Kamer zijn ze bijna vijf jaar buren in de oppositiebankjes. Waar Buma aanvankelijk nurks weigert om het getroubleerde Rutte II uit de brand te helpen, wheelt en dealt Pechtold dat het een lieve lust is. 

In de verkiezingsdebatten bakkeleien ze erop los. Er valt politiek gezien ook genoeg van mening te verschillen tussen een rechtse conservatief en een progressieve liberaal. Maar achter de schermen kunnen Pechtold en Buma het goed met elkaar vinden. De D66'er snapt zelfs de 'bumor', de typische humor van zijn christen-democratische tegenhanger. Er worden met regelmaat kopjes koffie gedronken, even bij elkaar langslopen is makkelijk. De twee bewonen hetzelfde Kamergebouw: het statige Departement van Justitie. 

In de aanloop naar de verkiezingen in maart, blijkt al dat een toekomstige coalitie kansloos zou zijn zonder Buma en Pechtold. En alhoewel de formatie met horten en stoten verloopt, groeit het vertrouwen tussen de twee juist op moeilijke momenten, zo reconstrueert Peter Kee. Als je toch al zo goed als samenwoont, waarom zou je het dan niet officieel maken?

Nu de voormannen van ChristenUnie, D66 en CDA in de Tweede Kamer blijven zitten, kunnen ze zich blijven profileren. Dat zien ze ook als noodzakelijk. Want als ze iets willen voorkomen, dan is het wel om als een Diederik Samsom, als het zoveelste lid van het kabinet in de Kamerbankjes te zitten, je eigenheid te verliezen gedecimeerd te worden.