Fragment

Boris Johnson zaagt aan stoelpoten premier May

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boris Johnson zaagt aan stoelpoten premier May

Jacco de Boer, volger en kenner van de Britse politiek en Boris Johnson, geeft in de Nieuws BV zijn duiding over de Brexit-visie van Johnson.

Met een essay van 4000 woorden in The Daily Telegraph, de krant waarvoor hij werkte als correspondent in Brussel, schetst Boris Johnson zijn visie over Groot-Brittannië na de Brexit. Johnson, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van premier May, gelooft dat zijn land na de Brexit het "beste land ter wereld" kan worden. De oud-burgemeester van Londen was in de aanloop naar het referendum een van de meest uitgesproken voorstanders van de boedelscheiding. 
In zijn essay pleit Johnson voor een snelle en harde Brexit. Hij doet dit enkele dagen voor een belangrijke toespraak van May in Florence. De verwachting is dat die speech de onderhandelingen tussen de Britse regering en de EU uit het slop zou kunnen trekken. 

Door nu zijn kijk op de Brexit zo prominent te poneren, zou Johnson de positie van May torpederen. Sommige criticasters binnen de Conservatieve Partij noemen Johnson een 'backseat driver' en beschuldigen hem van een couppoging. Volgens Jacco de Boer zou het ook kunnen dat Johnson opzettelijk solliciteert naar ontslag.

Het essay van Johnson is ook te lezen op zijn Facebook.