Fragment

Joël Voordewind over Moria-deal: '100 kinderen en ouders zijn in Nederland aangekomen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Joël Voordewind over Moria-deal: '100 kinderen en ouders zijn in Nederland aangekomen'

Video niet beschikbaar

De Moria-deal. Weken domineerde deze afspraak het nieuws. De coalitiepartijen hebben elkaar de tent uitgevochten. Wat is er nog over van deze deal nu het kabinet demissionair is? Weinig. Sterker nog: dit onderwerp is controversieel verklaard. Wat betekent dat? En hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Te gast zijn onze eigen politiek onderzoeksjournalisten Joost Bekendam en Anna Pleijsier. Ook praten we met Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie die zich al jaren hard maakt voor de vluchtelingen op Lesbos. 

Uit het onderzoek van Anna en Joost blijkt dat het demissionaire kabinet achter de schermen heeft besloten om de onderwerpen die met asiel en migratie te maken hebben, controversieel te verklaren. Oftewel: in de ijskast te zetten tot er een nieuw kabinet zit. Ook de Moria-deal is controversieel verklaard.

Joël Voordewind (CU): "Wij kozen eiren voor ons geld"

Waarom gaan partijen als de ChristenUnie en D66, die zo hard hebben gevochten voor deze deal, akkoord met het controversieel verklaren? De Tweede Kamer heeft een rechtse meerderheid. CU en D66 vrezen dat als de onderwerpen die met migratie en asiel te maken hebben, door de Tweede Kamer gaan, er nog minder bereikt kan worden in dit dossier. Joël Voordewind beaamt dit: "Wij kozen eieren voor ons geld. Omdat we wisten dat als we niet meer gebonden waren aan de coalitieafspraak, er altijd een rechtse meerderheid is en het asielbeleid en migratiebeleid verder kon verslechteren."

100 kinderen en ouders aangekomen in Nederland

Hoewel volgens de Moria-deal 50 weeskinderen vanuit de Griekse eilanden naar Nederland zouden komen, zijn er maar 2 kinderen in Nederland aangekomen. Waarom het er maar twee zijn, legt Joël Voordewind in De Nieuws BV uit: "De staatssecretaris heeft onder druk van de VVD een aantal criteria gesteld, namelijk dat de kinderen onder de 15 jaar moesten zijn en kansrijk moesten zijn om in NL een asielstatus te kunnen krijgen. Je ziet dat heel veel van die kinderen uit Lesbos en de Griekse eilanden Afghanen zijn en die vallen niet onder de kansrijke asielzoekers."

Wel zijn er inmiddels 100 kinderen en hun ouders van de Griekse eilanden aangekomen in Nederland, bevestigt Voordewind. "Dus de deal qua 100 personen is uitgevoerd maar het is niet precies de groep die wij op het oog hadden toen we de afspraak maakten."