Fragment

Oplossingen voor het lerarentekort

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oplossingen voor het lerarentekort

Volgens de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman is er in het basisonderwijs in haar stad een tekort van 310 leraren. Een paar weken terug sloot in Zuidoost vrij plotseling een school en kregen leerlingen drie weken de tijd om een andere plek te zoeken. Moorman sluit niet uit dat dit lot meer scholen zal treffen. Vanmiddag moet ze in de gemeenteraad in debat over deze kwestie. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over het landelijke lerarentekort.

Simone van Bolhuis geeft les op een school in Maarssen. Nu zijn daar genoeg leraren, maar ze vreest voor de eerste griepgolf. Als dan de invalpoule leeg is, worden er klassen naar huis gestuurd. Dat gebeurde vorig jaar, vertelt Van Bolhuis. Zij is  bestuurder van PO in Actie en pleit voor het dichten van de salariskloof tussen leraren in het primair onderwijs en die in het voortgezet onderwijs. Dat is uiteindelijk de belangrijkste oplossing voor het lerarentekort, vindt ook Moorman. D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt in De Nieuws BV ook te willen, maar hij wijst erop dat daarvoor geen politieke meerderheid bestaat. "Het draagvlak is er nog niet, maar aan mij zal het niet liggen", aldus Van Meenen. Intussen is wethouder Moorman in Amsterdam begonnen de stad voor leraren aantrekkelijker te maken. Wonen in de stad is nu al snel te duur voor leraren, daarom krijgen ze voorrang in de sociale huursector, een hogere reiskostenvergoeding en ook een gratis griepprik.

De coalitie zit ook niet stil en maakte vandaag bekend dat de toelatingseisen voor de pabo worden aangepast. Jongeren aan de pabo willen beginnen en geen aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek in hun vakkenpakket hebben, moeten nu nog slagen voor een toets. Volgens Van Meenen zitten daar vreemde vragen in, zoals over een ananasplant, die gemotiveerde jongeren ervan weerhouden leraar te worden. "Het zijn onzinnige eisen, die moeten we schrappen", zegt het D66-Kamerlid. "We moeten wel hele hoge eisen stellen aan het leraarschap. Maar dat moeten we in de opleiding doen."