Fragment

"We moeten bijkomen van alle media-aandacht"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "We moeten bijkomen van alle media-aandacht"

Rotterdam was dé stad die centraal stond in de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Columns en artikelen werden er over vol geschreven en ook in de landelijke media werd Rotterdam veelvuldig als stad van grote tegenstellingen en contrasten gepresenteerd. Maar hoe is het nu met de gidsstad? Een week na de verkiezingen, nu het stof langzaam neerdaalt en er druk wordt geformeerd, maken Eeva Liukku, hoofdredacteur van online platform Vers Beton, journalist van oa Metro en NRC, Tara Lewis, en theatermaker Rajae el Mouhandiz, de balans op. 

Afkicken

Volgens Liukku moet de stad politiek gezien op adem komen, want de Rotterdammers hebben volgens haar een behoorlijk heftige campagne meegemaakt. En voegt ze eraan toe: "Ik denk dat we ook moeten bijkomen van alle media-aandacht die we hebben gekregen. Ik begon een beetje medelijden te hebben met andere gemeenten in het land. Ik dacht, nou het lijkt wel alsof er alleen verkiezingen in Rotterdam zijn. Er was zoveel aandacht voor onze stad. Normaal gesproken hebben we er in Rotterdam een handje van om te zeuren dat het in Hilversum alleen maar over Amsterdam gaat en niet over ons, maar dat was nu omgekeerd. We moeten dus sowieso een beetje afkicken van die media-aandacht." 

Hoopvol

Ondanks de felle campagne is Lewis hoopvol over de politieke toekomst van Rotterdam. Voor Vers Beton schreef de journaliste een optimistisch stuk over de nieuwe generatie politici Nourdin el Ouali (NIDA), Barabara Kathmann (PvdA) en Vincent Karremans (VVD). Ze schrijft: "Nourdin, Vincent en Barbara staan wat mij betreft symbool voor een nieuwe generatie politici. Sterke karakters, optimistisch en met het vermogen de harten van Rotterdammers aan te spreken. Allemaal stralen ze uit dat ze oprecht het beste voor deze stad willen. En minder met politieke scoringsdrang bezig zijn." 

VVD-Borrel

De aanleiding en inspiratie voor het stuk ontstond op de verkiezingsavond in het stadhuis toen Lewis terecht kwam bij een borrel van de VVD. Lewis: "En toen sprak ik een aantal VVD'ers die eigenlijk allemaal best wel enthousiast waren over de lijsttrekker van NIDA, Nourdin el Ouali." Lewis vertelt terugblikken op de avond dat de VVD'ers vonden dat Karremans en El Ouali niet zo heel veel van elkaar verschillen en dat ze allebei overkomen alsof ze oprecht het beste voor hebben met de stad, ook al staan ze aan de rechter en linker kant van het spectrum. Lewis: "Dat herkende ik zelf ook." El Mouhandiz: "Zij vertegenwoordigen een nieuw elan, een nieuwe generatie."