Fragment

Oscars en lunchboxen brengen culturen samen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oscars en lunchboxen brengen culturen samen

Het staat voor altijd in ons geheugen gegrift: Michelle Yeoh die afgelopen zondag als eerste Aziatische actrice een Oscar wint en die opdraagt aan alle jongens en meisjes die er zo uit zien als zij. 

Mediamaker Chee-Han Kartosen Wong was hier bijna een jaar geleden en vertelde toen over het indrukwekkende talent van actrice Michelle Yeoh. Vandaag schoof Kartozen- Wong weer aan en blikte met ons terug op deze historische winst en legde uit hoe belangrijk deze winst is. 

Dit gaat dus niet alleen over het winnen van een Oscar. Het gaat over representatie. Het gaat om acceptatie, om gezien worden. En dat is op zoveel niveaus belangrijk.

Chee-Han Kartosen-Wong postte onlangs over een ervaring van haar oudste zoon toen hij toen hij zijn warme lunch mee naar school nam. Het was geen boterham met pindakaas, maar een heerlijke nasi goreng die door andere kinderen uit de klas als 'anders' werd ervaren. 

Kartozen- Wong herkende dit foodshamen  vanuit haar eigen jeugd, maar het leidde ook tot verbinding omdat de dialoog met school werd opgezocht en de verschillende achtergronden tot elkaar kwamen.

Een lunchbox en een Oscar voor de Aziatische actrice Michelle Yeoh zorgen samen voor meer acceptatie van verschillende achtergronden en culturen. 

Het eerdere gesprek met Chee-Han Kartozen-Wong is hier terug te luisteren