Fragment

Lief Dagboek: 29 mei 1945

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lief Dagboek: 29 mei 1945

Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.

De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting?

De Rotterdammer Jan Riebroek wordt in de oorlog door de Duitsers opgepakt bij een razzia en in Duitsland te werk gesteld. Na de bevrijding wil hij zo snel mogelijk terug naar zijn vrouw in Nederland. Pas eind mei lukt het hem om met een Engelse truck terug naar Rotterdam te komen. Precies 75 jaar geleden zet hij - na een tocht langs vele verwoeste steden - weer voet op Vaderlandse bodem. Over dat bijzondere moment schrijft hij in zijn dagboek. En over de heerlijke Hollandse pot die hij zo had gemist.

Bron: NIOD collectie 244 Dagboeken en Egodocumenten, inv. no. 1611, Riebroek, J.