Fragment

De macht van Rutte: 'De baas van 't spul'

  1. Fragmentenchevron right
  2. De macht van Rutte: 'De baas van 't spul'

Rutte is bijna de langstzittende premier van Nederland. Hoe machtig maakt hem dat? In de driedelige serie 'De Macht van Rutte' zoeken politiek redacteuren Joost Bekendam en Anna Pleijsier uit hoeveel macht onze premier eigenlijk heeft. Vandaag deel 1: de formele macht van Rutte.

Wat is de macht van onze Mark Rutte op papier? Ondanks dat hij onze minister president is, valt formeel gezien zijn macht eigenlijk heel erg tegen, zegt Rutte zelf ook: "Soms zie ik ouders met kinderen die zeggen: 'kijk daar loopt de baas!' Dan zeg ik meteen, nee nee, je vader is de baas, dat is de kiezer. Ik ben slechts een humble servant".

Is Rutte echt een nederige dienaar of heeft hij wel degelijk macht? Dat zocht De Nieuws BV uit door te praten met tientallen mensen: vertrouwelingen van Rutte, experts en (oud-)collega's. Formeel gezien, op papier, heeft Rutte inderdaad helemaal niet zoveel macht, maar hoe ziet zijn takenlijst er dan uit? 

Meer weten? Luister of kijk hier verder. Of lees het achtergrondartikel

Ondanks dat Rutte formeel niet zoveel macht heeft, heeft hij informeel erg veel invloed. Hoe hij zijn invloed inzet, komt aan bod in deel 2 van de serie 'De macht van Rutte'. 

In deel 3 van de serie 'De Macht van Rutte' onderzoeken we in hoeverre hij verantwoordelijk is.