Fragment

De week van Kee over het teflonlaagje van Rutte

  1. Fragmentenchevron right
  2. De week van Kee over het teflonlaagje van Rutte

De Week van Kee – Pion Van Der Steur is geofferd, maarDe Koning staat nog

 

Afgelopen donderdagavond viel het doek voor Minister ArdVan Der Steur van Veiligheid en Justitie. Het was de derde bewindspersoon dieaf moest treden naar aanleiding van de Teeven-deal. VVV partijgenoten IvoOpstelen en Fred Teeven gingen hem voor.

 

De Teeven-deal

Deze deal draait om een betaling van 4,7 miljoen euro.Dit kreeg een criminele hasjhandelaar terugbetaald door het Openbaar Ministerieen daarnaast werd een enorme boete meer dan 300 miljoen euro haast volledigkwijtgescholden. Teeven had de deal nooit mogen maken, Opstelten had creatiefgerekend en gedaan alsof hij het enorm hoge bedrag niet wist en Van Der Steurblijkt ook zijn mond gehouden te hebben toen hij eigenlijk had moeten uitleggenhoe het nu precies zat.

 

De koning staat

Maar De Koning staat. Alleen Rutte, Van der Steur en VVDfractievoorzitter Halbe Zijlstra wisten van de konijn af die de minister in hetdebat uit de hoge hoed zou trekken: hij trad af. Premier Rutte gaf Ard van derSteur twee keer een schouderklopje en een knuffel en daarmee was de kous af.

 

De fenomenale debattactiek van Rutte laat hem ook in dezecruciale fase niet in de steek: een opgewekte houding en alle kritiek glijdt zovan het ‘teflon-laagje’ af dat aan onze premier kleeft. Als zijn opponentenkreunend en steunend in de touwen hangen, huppelt hij fris als een hoentje naarde volgende ronde.

 

Een van zijn favoriete wapens is het aanvallen van deaannames achter de vraag van zijn debat-opponent. En Rutte is een meester inhet voeren van semantische discussies. En tijdens het Van Der Steur debattoonde hij een indrukwekkende dossierkennis.

 

En aan het eind van het debat was er dus de knuffel,daarna de VVD fractieleden die het ‘een persoonlijk drama’ vinden en ‘een echtverlies’ en in dit voorlopige slotstuk staat De Koning dus nog, maar hij is noglang niet uit de problemen.