Fragment

Kee en Van Jole over het Marrakesh-debat en boze CDA-jongeren

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kee en Van Jole over het Marrakesh-debat en boze CDA-jongeren

Peter Kee (politiek redacteur van Pauw én De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur van opiniewebsite Joop.nl) vormen het vaste politieke commentaarduo van De Nieuws BV. Vandaag bespreken zij het Kamerdebat over het Marrakesh-migratiepact. FvD-voorman Thierry Baudet kreeg het onderwerp prominent op de agenda, kreeg veel aandacht op radio en tv, maar toen hij aan het begin van het debat een motie van wantrouwen indiende werd direct duidelijk dat hij alleen van de PVV steun kon verwachten. 

"Een clown", oordeelt Van Jole. Daar is Kee, die tijdens het debat een lijstje met Baudets verkondigde onwaarheden bijhield, het mee eens. Maar, vindt Kee, hij heeft het onderwerp wel op de agenda gekregen en de VVD, een partij waar Baudet stemmen vandaan wil halen, heeft in het debat kleur moeten bekennen door het pact te steunen.

Verder buigen Kee en Van Jole zich over de kritiek van boze CDA-jongeren in de richting van hun partijleider. De coalitie neemt maatregelen waardoor studenten meer geld kwijt zijn aan het afbetalen van hun studieschuld. Vandaag debatteert de Tweede Kamer daarover. Het CDJA vroeg de Kamerfractie om tegen de verhoging van de rente te stemmen en het partijcongres nam ook een motie van die strekking aan. Maar CDA-leider Sybrand Buma weigert te tornen aan deze maatregel die werd vastgelegd in het regeerakkoord.