Fragment

The Golden Globes 2018: "Het was een prachtig protest"

  1. Fragmentenchevron right
  2. The Golden Globes 2018: "Het was een prachtig protest"

De uitreiking van de Golden Globes was het toneel van #metoo en #timesup. Krachtige en sterke vrouwen stalen de show met hun speeches tegen seksueel misbruik. Aan host Seth Meyers de moeilijke taak als eerste dit beladen onderwerp aan te snijden. Filmjournalist van de Volkskrant Floortje Smit, actrice Romana Vrede en regisseur Jeroen Houben blikken in 'De Nieuws BV' terug. 

Oprah Winfrey

Hoogtepunt van de avond was de overweldigende toespraak van Oprah Winfrey die een award voor haar oeuvre in ontvangst nam. Houben: "Zonder deze speech was de avond niet af." Pijnlijk was volgens de regisseur echter het moment dat meteen daarna kwam: de bekendmaking van beste regisseur. Actrice Natalie Portman benadrukte met haar aankondiging dat de genomineerden alleen mannen betrof. Houben: "Zeker dit jaar is dat gek omdat de regisseur van Ladybird, één van de best beoordeelde films, niet eens genomineerd is."

Reese Witherspoon

Ook actrice Reese Witherspoon nam een award mee naar huis voor haar televisie-serie 'Big Little Lies.' Niet alleen speelt ze erin, ze is ook de producer van de serie. In 2012 startte ze haar eigen productie-maatschappij dat zich onder meer richt op meer rollen voor vrouwen. Volgens Romana Vrede is dat "extreem nodig". Vrede: "Dat is zo obvious dat het bizar is dat niet iedereen dat nog doorheeft. Er zijn ook in Nederland voornamelijk grote mannelijke hoofdrollen. Gisteren keek ik naar een paar afleveringen van 'How to get away with murder" en het is bijna ondenkbaar dat zo'n serie hier nu in Nederland gemaakt zou worden."