Fragment

Het geluid van Perquisite

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het geluid van Perquisite

Componist en producer Pieter Perquin bracht twintig jaar geleden onder zijn artiestennaam Perquisite zijn eerste album uit: de EP Outta Nowhere. Op de plaat is ook de bekende jazzsaxofonist Benjamin Herman te horen, de oom van een toenmalige schoolvriendin. In De Nieuws BV vertelt de producer lachend hoe dat ging. "Hij deed het gewoon omdat hij dacht; een jongen van achttien, whatever, ik kom  twee uurtjes langs in zijn slaapkamer en ik speel even wat in over zijn beats." Uiteindelijk volgende twintig persingen van het album, dat ook verrassend goed verkocht in Japan. "We hebben daar later wel getoerd met Pete Philly & Perquisite. Bij shows waren er jongens en meisjes die mijn platen hadden verzameld. Op de een of andere manier is het daar enorm aangeslagen", aldus Perquin. Zo hield Herman - waarschijnlijk totaal onverwacht - ook nog iets over aan Outta Nowhere.

In De Nieuws BV vertelde Perquin verder hoe hij indertijd zijn beats maakte in Fasttracker, een MS DOS- en later Windows-programma waarmee hij later ook muziek van Pete Philly & Perquisite produceerde. "Ik had toen niet veel harmonische kennis en deed veel op mijn gehoor." Van voornamelijk werken met samples groeide Perquin door naar alles zelf inspelen, zoals hij doet als hij muziek maakt voor films en tv-series. Zo componeerde hij de muziek voor de nieuwe tv-serie Zina, die vanaf 7 december te zien is op NPO3. In 2009 won hij een Gouden Kalf voor de muziek van de film Carmen van het noorden.
Perquin werkt inmiddels zes jaar samen met Jeangu Macrooy. Hij ontdekte de zanger op het conservatorium en werkte met hem toe naar het Eurovisie Songfestival.