Naar homepage
Fragment

De Overdracht deel 2: "Je moet heel scherp kiezen als kleine fractie"

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Overdracht deel 2: "Je moet heel scherp kiezen als kleine fractie"

69 nieuwe leden telt onze Tweede Kamer. Aan de ene kant mooi: nieuwe Kamerleden met een frisse blik op de politiek. Maar helaas ook: 69 vertrekkende Kamerleden en daarmee een verlies aan jaren zorgvuldig opgebouwde dossierkennis en Haagse know-how. Dat mag niet verloren gaan! Daarom in De Nieuws BV de Haagse serie: De Overdracht. Waarin kersverse Kamerleden in gesprek gaan met oude rotten in het politieke vak.

Vandaag deel twee over kleine fracties. Want ja, je bent met zo weinig, hoe maak je een keuze waar je wel en niet tijd in steekt en hoe zorg je dat je met weinig Kamerleden, alsnog impact maakt? Te gast zijn Kees van der Staaij, het langstzittende Kamerlid, van de oudste politieke partij van Nederland: de SGP. Hij gaat in gesprek met Sylvana Simons, die net is begonnen met de eenmansfractie BIJ1. 

"Ik loop nog regelmatig de verkeerde zaal in op zoek naar de juiste vergadering", zegt Simons. Dat wennen duurt even, maar dat mag ook wel. Het is geen baan waar je een opleiding voor kan volgen. Maar, Simons kan wel tips krijgen van Van der Staaij, die veel tijd heeft gehad zijn methode te verfijnen. 

De SGP bestaat dan al wel lang, maar "Je moet nog steeds veel kiezen", zegt Van der Staaij. "Wij zijn daar wel scherper in geworden de loop van de tijd." Want de SGP is met drie Kamerleden ook een kleine partij. "We hadden eerst meer de gewoonte om bijvoorbeeld twee debatten bij te wonen, maar dat was toch onbevredigend  en vermoeiend." 

Meer weten? Kijk of luister dit fragment terug. Of beluister deel 1 van de serie over de Haagse Lobby met Don Ceder van de Christenunie en Ronald van Raak van de SP.

Volgende week deel 3 van De Overdracht: Hoe werkt juist een grote fractie? Hoe zorg je dat je bepaalde onderwerpen in je portefeuille krijgt en blijft je zichtbaar?