Fragment

Kritiek op weinig diverse 'Kijken in de ziel'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kritiek op weinig diverse 'Kijken in de ziel'

Deze zomer staat de interviewserie Kijken in de ziel in het teken van het leger. Programmamaker Coen Verbraak sprak met verschillende militairen over hun vak en zichzelf. Van een F16-vlieger tot een onderzeebootcommandant, van een verpleegkundige tot de hoogste militaire baas: Tom Middendorp.

Sergeant-majoor Elvis Manuela, voorzitter van de Stichting Netwerk Multicultureel Defensie, ziet in de tv-serie mooie verhalen uit de krijgsmacht, maar ziet ook vooral blond haar en blauwe ogen. Hij en zijn achterban vragen zich af waar de militairen zijn met een biculturele achtergrond. "Een gemiste kans", zegt hij. Volgens hem zijn er genoeg rolmodellen met zo'n achtergrond binnen Defensie en zijn die niet moeilijk te vinden. 

In De Nieuws BV reageert Coen Verbraak op de kritiek. Bij het ministerie van Defensie legde hij voor het maken van deze serie een verlanglijstje neer, waarbij hij ook vroeg naar militairen met een migratieachtergrond. Volgens Verbraak vielen de twee militairen die hij vervolgens aangedragen kreeg, allebei in de voorbereiding af.