Fragment

Lilianne Ploumen en Farida Houdoe over de situatie in de Rif

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lilianne Ploumen en Farida Houdoe over de situatie in de Rif

De Nederlandse PvdA-politici Lilianne Ploumen en Kati Piri zijn gisterenavond vervroegd uit Marokko teruggekomen. Ze moesten hun werkbezoek afbreken omdat ze geen toestemming kregen om naar het Rif-gebied te reizen. De exacte reden hiervoor is volgens Ploumen niet gegeven. "Ik nodig u van harte uit dat aan de Marokkaanse autoriteiten te vragen", reageert Ploumen in 'De Nieuws BV'.

Vader Zafzafi

Volgens het PvdA-Kamerlid was het bezoek en het programma al maanden van tevoren aangekondigd. De politici hadden in Al Hoceima een afspraak met de vader van Nasser Zafzafi, de opgepakte leider van de Hirak-beweging. Hij zou daar een bijeenkomst organiseren waar Ploumen en Piri konden spreken met familieleden van opgepakte demonstranten. Ze wilden niet alleen de zorgen van de mensen horen, maar ook hun solidariteit betuigen. Ploumen wil echter niet speculeren of dit de reden voor de weigering zou kunnen zijn. 

Verkracht 

Ook de Riffijnse Nederlander Farida Houdoe wordt een bezoek aan de Rif moeilijk gemaakt. Dat komt volgens haar omdat ze zich uitspreekt, op de voorgrond treedt, demonstraties organiseert en eerder dit jaar in het Europees Parlement sprak over de schrijnende situatie waarin de opgepakte demonstranten verkeren. Haar broer zit sinds juni vorig jaar in voorarrest in een gevangenis in Casablanca. Volgens Houdoe worden de gevangenen gemarteld en zijn de meeste van hen verkracht. Ondanks dat het gevolgen voor haar broer kan hebben, blijft Houdoe zich uitspreken, en dat is volgens haar ook wat hij wil. "Hij wil koste wat het kost dat wij hun verhaal vertellen. Ook al zouden ze daarvoor moeten boeten." 
Luister het hele gesprek hierboven terug