Fragment

Kee en Kruithof over de nieuwe formatieweek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kee en Kruithof over de nieuwe formatieweek

Politiek commentator Peter Kee en voormalig VVD-spindoctor Henri Kruithof bespreken de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks die vandaag zijn hervat. Deze week, informateur Edith Schippers zei het afgelopen donderdag tijdens haar persconferentie, worden"behoorlijk wat meters gemaakt". Daarmee reageerde zij op het commentaar dat het tempo van de gesprekken laag ligt. Volgens Kruithof moeten we die uitspraak van Schippers met een korreltje zout nemen. Ook Peter Kee verwacht niet dat het onderhandelingsproces ineens in een hogere versnelling gaat.

Kruithof schat de kans dat deze vier partijen er samen uit komen op minder dan 50 procent. Hij wijst daarbij vooral op grote verschillen tussen VVD en GroenLinks. Kee ziet op dit moment geen alternatief: als GroenLinks zou worden ingeruild voor de CristenUnie zou de kabinet op een heel wankelije meerderheid steunen. Volgens de voormalige VVD-spindoctor komt dan ergens in het najaar de PvdA weer in zicht. "Asscher", zegt Kruithof, "heeft de deur nog nooit dichtgedaan."

De partijen die nu met elkaar in de Stadhouderskamer om de tafel zitten, kiezen voor een andere werkwijze dan VVD en PvdA in 2012. Toen opereerden de onderhandelaars in een bubbel, hun fracties bleven in het ongewis tot er ineens een regeerakkoord lag. Omdat VVD-leider Rutte bang was dat de PvdA-fractie eerder groen licht zou geven aan het akkoord, zette hij grote druk op zijn fractieleden. Ze kregen een half uur om het te lezen. Kruithof was bij die vergadering en hoorde het gemor om zich heen: "Edith Schippers hoorde ik grommen." Zij werd toen ineens geconfronteerd met de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Volgens Peter Kee maakte Schippers toen ze aan haar taak als informateur begon een rondje langs de fracties om ze bij het proces te betrekken. Zoals het in 2012 ging, zou het niet meer gebeuren. De onderhandelaars hebben dit keer een groter team om zich heen en voeren intensiever overleg met hun fracties.