Fragment

Komt Wilders er ooit weer bovenop?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Komt Wilders er ooit weer bovenop?

De PVV viert driedubbel feest vandaag. Partijleider Wilders is jarig, de partij stijgt weer in de peilingen en deze week is het 15 jaar geleden dat Wilders voor zichzelf begon na een vertrek uit de VVD. Tegelijkertijd is 2019 een belabberd jaar voor de partij, mede door het succes van Forum voor Democratie. Dus is nu de vraag: Komt Wilders er ooit weer bovenop?

Voormalig PVV-medewerker en Vlaams parlementariër Sam Van Rooy denkt van wel. Ook hij maakte beroerde tijden mee met zijn partij Vlaams Belang. Die kreeg in 2010 een flinke dreun van rechtse concurrent NVA. Zij waren nieuwer en klonken gematigder dan het Vlaams Belang. Zo wist de NVA een behoorlijk deel van de Vlaams Belang-kiezers te strikken.

Na een paar jaar regeren en compromissen sluiten door de NVA is het Vlaams Belang echter weer helemaal terug. Ondanks de verschillen tussen de Vlaamse en Nederlandse situatie, denkt Van Rooy dat Nederlandse kiezes op de rechterflank ook zullen terugkeren naar de PVV. "Het origineel is altijd beter dan de kopie en Forum voor democratie is in elk geval deels een kopie van de PVV," aldus Van Rooy.

Peter Kee, Merel Ek, Joost Bekendam en John van Dellen zetten de verschillen en overeenkomsten op een rijtje. Met Sam van Rooy bespreken we de toekomst van de PVV en de vraag wie Geert Wilders zou kunnen opvolgen als leider.