Fragment

Speech van de Maand

  1. Fragmentenchevron right
  2. Speech van de Maand

Speeches die toehoorders in vervoering brengen, een verandering bewerkstelligen en misschien wel de geschiedenisboekjes halen: elke maand worden de beste toespraken in de Nieuws BV op een rij gezet.

Sywert van Lienden maakte een Top 3 van de beste speeches in april.

1. De Schotse leider van Labour Kezia Dugdale, hield een betoog vol vuur tegen de  rape clause (verkrachtingsclausule). Dat is wetgeving die onlangs door de conservatieve regering in Londen werd ingevoerd, die bepaalt dat gezinnen voor maximaal twee kinderen kinderbijslag krijgen. Er zijn uitzonderingen mogelijk, zoals voor vrouwen die zwanger werden na een verkrachting. Dugdale wrijft de conservatieven in het Schotse parlement aan dat ze rijken minder belasting laten betalen en de rekening van de bezuinigingen neerleggen bij verkrachtingsslachtoffers.

2. De runner up is dit keer geen echte toespraak, maar nieuwe tekst naar spraaktechnologie. De software van het Canadese bedrijf Lyrebird maakt het namelijk mogelijk om een geschreven tekst uit te laten spreken door de stem van een willekeurige persoon. Lyrebird heeft genoeg aan een gesproken fragment van 60 seconden om tot een redelijk resultaat te komen. In een demonstratie vertellen een gefabriceerde Obama, Trump en Hillary Clinton over de mogelijkheden van Lyrebird. 

3. Tot nu toe gaven meer dan dertig kersverse Kamerleden hun maiden speech. Hun eerste bijdrage in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Volgens Sywert van Lienden maakte vooral SP'er Sandra Beckerman indruk. Zij is afkomstig uit de Groningse politiek en hield haar maiden speech uitgerekend tijdens een debat over de gaswinning in Groningen.

"Als je huis kapot is, is je huid kapot. Dat zegt Kees uit Onderdendam, die hier op de tribune zit. Van heel veel Groningers is de huid kapot. Mensen raken dubbel ontheemd", aldus Beckerman in haar bijdrage. "Ze raken niet alleen hun huis kwijt, maar ook het gevoel dat de overheid er voor hen is. Tot het merg wordt Groningen uitgezogen en ons recht is een ijdel woord. Ik heb maar één vraag: Kamer, laten we dit nog langer gebeuren?"