Fragment

Steeds meer eergerelateerd geweld: hoe is dit probleem goed aan te pakken?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Steeds meer eergerelateerd geweld: hoe is dit probleem goed aan te pakken?

Eergerelateerd geweld komt steeds vaker voor, dat meldt het Landelijke Expertisecentrum Eer Gerelateerd Geweld van de Nationale Politie deze maand. In 2021 waren er bijna 700 meldingen: meer dan 50 per maand. Volgens de politie komt dit door de instroom van migranten en vluchtelingen: vooral onder Syrische gezinnen is eergerelateerd geweld een probleem.

Eergerelateerd geweld is met geweld wraak nemen op een familielid, meestal een vrouw, omdat die de familie-eer zou hebben aangetast. Bijvoorbeeld omdat ze een vriendje heeft die niet passend is voor de familie of wil scheiden. Ook homoseksuele mannen zijn vaak slachtoffer van eergerelateerd geweld. Het kan zich uiten in uitsluiten, extreem controleren, inperken van de vrijheid, maar ook in slaan of in het ergste geval zelfs moord.

Bente Becker, Tweede Kamerlid van de VVD, doet daarom een voorstel tot strenger bestraffen van daders en medeplichtigen van eergeweld. Ook pleit voor een meldplicht voor professionals, zoals politiemedewerkers, mensen in het onderwijs of de zorg die signalen herkennen van eergerelateerd geweld. Becker is te gast in De Nieuws BV, samen met Hanneke Bakker. Zij is directeur-bestuurder van de Blijf Groep, die organisatie verleent hulp, ook bij eergerelateerd geweld. Volgens Bakker is het de vraag of strenger bestraffen helpt, of dat er een andere aanvliegroute nodig is om eergeweld tegen te gaan.