Fragment

De beste speech van de maand: februari 2023

  1. Fragmentenchevron right
  2. De beste speech van de maand: februari 2023

Aan het eind van iedere maand beoordeelt ons panel welke speech de meeste indruk maakte, ontroerde of ons verbaasde. Het panel bestaat deze maand uit Julia Wouters van Leading Women en Jurjen van den Bergh van campagnebureau de Goede Zaak.

De Surinaamse president Chan Santokhi staat op de derde plek in de Top 3. Hij sprak Suriname toe naar aanleiding van antiregeringsprotesten die uitliepen op hevige rellen. Een speech die opviel door de de-escalerende houding van Santokhi, ontspannend zittend op een bank. Maar ook een toespraak met de nodige manco’s. Zo mist Jurjen van den Berg een “deemoedige toon” over het optreden van de overheid.

Een andere hoogwaardigheidsbekleder krijgt meer complimenten van het panel: Kamala Harris, de Amerikaanse vice-president. Met haar toespraak tijdens de uitvaartdienst van Tyre Nichols, die door politiegeweld om het leven kwam, maakte ze indruk. Zij verdient deze maand een tweede plek.

Onbetwiste winnaar deze maand is de 16-jarige Benjamin Benjamin Van Bunderen Robberechts. Hij gaf een toespraak bij de herdenking van de watersnoodramp in het Zeeuwse Ouwerkerk. Benjamin vertelde over de ramp die hij zelf ternauwernood overleefde. In de zomer van 2021 had hij samen met andere jonge klimaatactivisten een bijeenkomst vlakbij een klein riviertje. Die veranderde door overvloedige regenval in een woeste waterstroom. Benjamin en Rosa werden meegesleurd. Zij overleefde dat niet.
Julia Wouters is lovend over de toespraak van deze 16-jarige, waarin hij een traumatische gebeurtenis weet te verbinden aan de verantwoordelijkheid die wij allemaal hebben om klimaatverandering te stoppen. “Mega-knap gedaan”, aldus Van den Bergh.

Video niet beschikbaar