Fragment

Job Cohen over de veranderde discussie over vluchtelingen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Job Cohen over de veranderde discussie over vluchtelingen

Premier Rutte en zijn EU-collega's komen morgen bij elkaar om te praten over de migratieproblemen. Dat de grootste splijtzwam in de Europese Unie. Oost-Europese landen als Hongarije en Polen weigeren vluchtelingen van andere EU-landen over te nemen. Italië, onder een nieuwe regering, zucht al jaren onder een grote toestroom van vluchtelingen en houdt inmiddels boten met migranten af.

PvdA-prominent Job Cohen was als staatssecretaris van Justitie (1998-2001) verantwoordelijk voor asielzaken. Het was een periode dat grote aantallen asielzoekers naar Nederland kwamen en waarin hij met een nieuwe vreemdelingenwet de eindeloze asielprocedures zou versnellen. Het was ook het einde van het tijdperk van politieke correctheid over asiel en integratie. In de jaren '90 was een strenger asielbeleid of kritiek op de multiculterele samenleving in zijn eigen PvdA onbespreekbaar. In de Tweede Kamer stond PvdA-leider Wallage op zijn achterste benen als VVD-baas Bolkestein weer eens kritiek uitte op islam en integratieproblemen.

Tijdens Cohens periode als staatssecretaris begon dat te schuiven, mede onder invloed van Paul Scheffers essay 'Het multiculturele drama'. Cohen ziet nu een volgende verschuiving in politiek en maatschappij. Het VVD-plan om migranten buiten de EU op te vangen en daar hun asielaanvraag te beoordelen, werd drie jaar geleden nog weggehoond, maar wordt inmiddels gesteund door de meeste partijen in de Tweede Kamer. Volgens Cohen is er sprake van een verrechtsing in het denken, is het nationalisme in opkomst en brengt dat gevaren met zich mee voor de Europese Unie.