Fragment

Haags Handwerk: petitie Schuldvrij in de Tweede Kamer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Haags Handwerk: petitie Schuldvrij in de Tweede Kamer

Elke dinsdagmiddag, voor het begin van het Vragenuur, stroomt de centrale hal van de Tweede Kamer vol met burgers die hun petities komen overhandigen aan de aanwezige Kamerleden. Vorig jaar werden in totaal 137 petities ingediend. De onderwerpen daarvan lopen uiteen: van de invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes tot meer aandacht voor het vak aardrijkskunde. 

Vandaag wordt de petitie 'Schuldvrij' ingediend, een oproep aan de politiek om een eind te maken aan de "schuldenindustrie". Dit is een initiatief van onder anderen de makers van de documentaireserie Schuldig. Centraal daarin staan de armlastige bewoners van een Amsterdams buurtje worden gevolgd, waaronder een gezin dat door een huurachterstand uit huis wordt gezet. 

Veel petities worden keurig door Kamerleden in ontvangst genomen en door de voorzitter genoemd in de lijst van ingekomen stukken, maar de kans dat Kamerleden zich er daadwerkelijk over buigen is niet bijster groot. Hoe anders is dat met de petitie 'Schuldvrij'. Komende donderdag zijn de petitie en het manifest onderwerp van debat in de plenaire zaal. Jasper van Dijk (SP) vroeg het debat aan. Hij wil staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) vragen het manifest te omarmen.

In de rubriek 'Haags Handwerk' in De Nieuws BV bespreken Astrid Oosenbrug (ex-Kamerlid, PvdA) en Jurjen van den Bergh (voormalig spindoctor, GroenLinks) hoe de Kamer met petities omgaat en met deze petitie in het bijzonder. Zal de aandacht die het manifest nu krijgt in politiek Den Haag iets veranderen aan de situatie van mensen die diep in de schulden zitten.