Fragment

Haags Handwerk over regels uit Brussel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Haags Handwerk over regels uit Brussel

Donderdag debatteert de Kamer met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) over de nieuwe Cybersecurity-wet. Deze moet belangrijke infrastructuur, van energiebedrijven tot telecomproviders, laten voldoen aan hoge eisen op het gebied van beveiliging tegen digitale aanvallen. Deze wet komt voort uit een Europese richtlijn. 

In de rubriek Haags Handwerk in De Nieuws BV bespreken oud-Kamerleden Fatma Koşer Kaya (D66) en Astrid Oosenbrug hoe de Tweede Kamer omgaat met zulke Europese regelgeving. Hoeveel invloed hebben Kamerleden daar op? En welke instrumenten kunnen ze inzetten om hun eigen stempel te drukken op een Europese richtlijn.

Jaarlijks krijgen EU-lidstaten tientallen wetten opgestuurd uit Brussel. Wetten die door Nederland moeten worden ingevoerd. Volgens een voormalige hoge ambtenaar uit de ondersteuning van de Tweede Kamer is dat nog een "relatief klein aantal". Maar de invloed van Brussel strekt veel verder dan alleen de wetten die direct door Brussel worden opgesteld en een op een overgenomen. "Op alle beleidsterreinen liggen Europese wetten en beleid ten grondslag aan wat de Tweede Kamer doet", aldus de ex-ambtenaar.