Fragment

De speech van de maand

  1. Fragmentenchevron right
  2. De speech van de maand

Jurjen van den Bergh en Sywert van Lienden zagen deze maand weer een karrenvracht aan toespraken langskomen. Dit keer maakten zij een selectie, een Top 3, van politieke speeches. Met als nummer drie: de toespraak van Jesse Klaver, lijsttrekker van GroenLinks in Groningen. Runner-up is de Republikein Marco Rubio die deze toespraak hield in de senaat waarin hij pleitte voor het voeren van een 'fatsoenlijk' debat, nadat Democratisch senator Elisabeth Warren het woord was ontnomen. 

Volgens Jurjen en Sywert hield de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron de speech van de maand. In een overvol sportpaleis in Lyon sprak hij begin februari 8000 Fransen toe. Jurjen: "d
it is retorisch echt een huzarenstukje, met Franse waarden als vrijheid en gelijkheid legt hij hartstochtelijk uit waarom hij voor Europa is. De retoriek van de populisten gebruikt hij om aan te tonen waarom de nationalisten niet het beste willen voor Frankrijk."

Sywert wijst erop dat Macron de ultieme kandidaat van het establishment zou zijn: hij studeerde aan een elitair instituut, werkte in het bankwezen en was minister onder Hollande. Ondanks die elitaire achtergrond keert Macron zich met veel succes tegen het systeem: zijn vernieuwingsverhaal slaat aan.