Fragment

Juf Kiet: "Ik wil deze kinderen een stem geven"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Juf Kiet: "Ik wil deze kinderen een stem geven"

We kennen Juf Kiet van de veelgeprezen documentaire ‘De Kinderen van Juf Kiet’ waarin te zien is hoe ze op geheel eigen wijze lesgeeft aan onder andere kinderen die gevlucht zijn. Maar juf Kiet maakt zich zorgen en slaat alarm in ‘De Nieuws BV'. Over kinderen die na een vakantie verdwijnen en niet meer terugkeren op school. 

Traumatisch

“Ik denk dat iedere leerkracht het weleens heeft meegemaakt heeft dat na de vakantie enkele kinderen niet meer op school verschijnen. Het probleem is dat je dan een uitleg krijgt waarvan je denkt, ok dit zou het kunnen zijn, maar in je onderbuik voel je toch dat het niet helemaal ok is. Ik wil niet ingaan op persoonlijke verhalen, maar ik weet wel dat de kinderen die dit meemaken echt hele traumatische ervaringen meemaken en ik wil voorkomen dat dit met kinderen gebeurt. Als leerkracht mis je vaak de signalen die heel nodig zijn. Net voor de vakantie het in beeld brengen is tekort, ik denk dat je lang van tevoren al risico leerlingen in beeld moet hebben. Vandaar dat ik dacht ik maak het nu kenbaar, zodat we er met zijn allen iets aan kunnen doen.” 

Onzichtbaar 

We moeten alerter zijn op de basisschool, vindt Juf Kiet. " bij de jongeren kinderen is als het hen overkomt, ze hebben geen middelen om hulp in te roepen. Oudere kinderen hebben vaak een mobiele telefoon of die kunnen gebruik maken van interner, maar de jongere kinderen zij overgeleverd aan familie of aan de situatie waarin ze zich begeven. Ze kennen de weg nog niet om hulp te zoeken. Dus wat gebeurt er, na enkele jaren, dan kunnen ze via Instagram, Facebook kunnen ze hulp vragen. Dus ik denk dat daarom onzichtbaar is dat die jonge kinderen er ook zijn.” 

Stem

Juf Kiet: "Ik weet dat het gebeurt en ik wil deze kinderen een stem geven. Bij het kinderpardon waar ik het helemaal mee eens ben gingen drommen mensen demonstreren, maar dit zijn kinderen die heel eenzaam en alleen ergens zitten en gewoon hulp nodig hebben. Dit zijn Nederlandse kinderen met een Nederlands paspoort die gewoon hier hun toekomst willen voortzetten en die gaan ineens naar een land waar ze zich gewoon absoluut niet kunnen aanpassen.” 

GroenLinks

Kathalijne Buitenweg, Kamerlid voor Groenlinks, heeft een debat aangevraagd. “Ik was heel erg blij dat Juf Kiet naar buiten kwam met zo’n verhaal en dat het ook weer woorden gaf aan een situatie die al heel lang gebeurt.”De kinderen van de middelbare scholen zijn volgens Buitenweg inderdaad meer in beeld, omdat ze meer naar buiten kunnen treden als het hun is overkomen, maar ook dan is het volgens Buitenweg voor hen moeilijk om de juiste hulp te krijgen. 

Kindermishandeling

Buitenweg: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat ze (juf Kiet) red.) zegt dat dit een probleem is dat we samen moeten doen. Ik denk dat het daarvoor ook belangrijk is om te erkennen dat dit een vorm van kindermishandeling is. Op het moment dat je er zo tegenaan kijkt, dan is ook duidelijk dat wemet elkaar een plicht hebben om ertegen op te treden.”