Fragment

Middenhuur moet ook gereguleerd worden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Middenhuur moet ook gereguleerd worden

Een huur van 1500 euro voor een rijtjeswoning. Is dat normaal? Nee, zegt Marnix Norder, éen van de initiatiefnemers van Steenvlinder, een sociale projectontwikkelaar. Hij is ook blij dat Minister De Jonge van Volkshuisvesting begin 2023 een plan aan de Kamer gaat voorleggen om het puntenstelsel  -dat nu geldt voor sociale huurwoningen- ook te laten gelden voor de ‘middenhuur’-woningen. Want Norder ziet in de praktijk dat veel huren in het middensegment veel te hoog zijn.


Danieke huurt samen met 2 vriendinnen een woning en betaalt per maand 1650 euro. En daar kan ze niets tegen doen omdat haar woning in de vrije sector valt.  
Als het plan van de Jonge wordt ingevoerd, kan Danieke wél actie ondernemen. Ze kan dan aankloppen bij de huurcommissie die aan de hand van het puntenstelsel bepaalt, wat een redelijke huur is. En de verhuurder is verplicht de huur aan te passen.
Invoering van dat plan zou voor Danieke betekenen, dat een redelijke huur 950 euro per maand is. Maar liefst 700 euro minder dan ze nu betaalt!