Fragment

Lief Dagboek: 27 mei 1945

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lief Dagboek: 27 mei 1945

Talloze Nederlanders hielden in de jaren '40-'45 een dagboek bij. Losse velletjes, schoolschriftjes, ingebonden boekjes, vaak in moeilijk leesbaar handschrift, soms zijn het keurig uitgetikte vellen. Zo'n 2.100 dagboeken bevinden zich in het archief van het NIOD. Het instituut laat de dagboeken overtypen zodat ze voortaan makkelijker leesbaar zijn en de persoonlijke verhalen toegankelijker.

De rubriek 'Lief dagboek' geeft aan de hand van die dagboeken een inkijkje in het dagelijks leven in Nederland tijdens de meidagen van 1945. Hoe beleefden de dagboekschrijvers, van de Hilversumse kantoorbediende tot de Waffen SS'er die terugkeert van het Oostfront die eerste dagen na de bezetting?

De bevrijding betekent zeker niet voor iedereen feest. Integendeel. Voor de joodse gemeenschap is het amper te bevatten: zoveel vaders, moeders, broers en zussen die niet meer terugkwamen uit de kampen.

De joodse Abraham Salomons vlucht in het begin van de oorlog naar Zwitserland. Zo weet hij aan deportatie naar de kampen te ontkomen. Pas een paar maanden na de bevrijding lukt het hem om terug te reizen naar zijn woonplaats Winschoten, in het oosten van Groningen. In zijn dagboek schrijft hij hoe groot de schok bij terugkomst is. Van de joodse gemeenschap is vrijwel niemand meer over. Zijn ouders en broer stierven in Auschwitz.

Bron: NIOD collectie 244 Dagboeken en Egodocumenten, inv.no. 1469 Polak, A.