Fragment

Oud-hoofd communicatie VVD: 'Voor het Sinterklaas is zijn de achterkamertjes weer terug'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oud-hoofd communicatie VVD: 'Voor het Sinterklaas is zijn de achterkamertjes weer terug'

Video niet beschikbaar

Premier Rutte presenteert volgende week een radicaal plan voor een nieuwe bestuurscultuur. Daarin moet veel meer ruimte zijn voor 'tegenmacht' en moet het klaar zijn met de veelheid besloten overlegjes. Maar oud-hoofd-communicatie van de VVD Henri Kruithof voorspelt in De Week van Kee dat die vernieuwingsdrang geen lang leven is beschoren. 

Met politiek duider Peter Kee bespreken we hoe Rutte als man zonder 'actieve herinneringen' en boegbeeld van de afstemmingsoverlegjes kan veranderen in de kampioen van een nieuwe, transparante bestuurscultuur. Hoe kan hij dat geloofwaardig doen? 

Rutte heeft in het verleden vaker soepele draaien weten te maken. laat Kee zien. Als een waar politiek slangenmens wist Rutte eerder van een linkse liberaal te veranderen in een rechtse houwdegen. Van pleitbezorger van 'verheffing van de onderklasse' naar tegenstander van de staat als geluksmachine. En inmiddels weer terug.

Henri Kruithof vertelt verder dat de tegenmacht binnen de VVD verdween ten tijde van het gedoogkabinet Rutte I met de PVV: ''Er was natuurlijk in die twee jaar met het gedoogkabinet met de PVV wel een cultuurtje ontstaan binnen de VVD dat die Kamerleden niets meer durfden. En toen Halbe Zijlstra als nieuwe fractievoorzitter wat vrijer de teugel gaf aan de Kamerleden, konden, durfden ze daar niet zo goed mee om te gaan.''