Fragment

Bo Hanna en Thomas de Man over de gevaren van Grindr

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bo Hanna en Thomas de Man over de gevaren van Grindr

De dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn schokte Nederland. De tiener was een week daarvoor niet thuis gekomen na twee dates die hij had via Grindr, de wereldwijde datingapp voor homo's. Of zijn dood iets te maken heeft met die ontmoetingen is onbekend, maar journalisten Bo Hanna en Thomas de Man vinden het belangrijk dat er gesproken wordt over de risico's van de app. 

Bo schrok van de verhalen die hij hoorde van homojongeren. “Ik wist wel hoe het eraan toeging, maar schrok er nog steeds van. Een jongen vertelde me dat hij vorige maand had afgesproken met een man die zich voordeed als negentienjarige jongen. Voor zijn deur bleek hij veertig, dwong hij hem het huis binnen te stappen en heeft hij hem misbruikt." 

Volgens Thomas is het een risico om bij iemand thuis af te spreken, maar is het dat ook als je dat in het openbaar doet. Gezien worden is het minst erg, maar je kan ook uitgescholden worden of erger. Homogeweld is nog een steeds ding. Als je net als jonge jongen uit de kast bent gekomen dan is zo’n app de makkelijkste ingang tot de homowereld."

En soms is het ook de enige optie, vult Bo Hanna aan. In het stuk dat hij schreef voor Vice vertelt een Marokkaans Nederlandse jongen dat zijn enige connectie met de homogemeenschap via de app was. Hij was niet uit de kast, vertelt Bo, was vijftien jaar en zijn gemeenschap mocht er niks van weten. "Heel veel homojongeren worden in de positie gedrukt om risico’s te nemen."

Volgens Bo is het taboe op homoseks nog erg groot en durven homojongeren daarom niet over hun seksuele ervaringen en de risico's te praten. Ook Thomas denkt er zo over. “Er is toch een soort van ongemak in de samenleving als we het over homodaten hebben. Het wordt niet besproken. Het is oké om homo te zijn en dat wordt geaccepteerd, maar het is beter als je je gevoelens voor je houdt. Die strekking voel je heel erg, maar het is belangrijk dat daar over gepraat wordt.”