Fragment

Fokverbod voor gevaarlijke vechthonden?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Fokverbod voor gevaarlijke vechthonden?

Tijdens het uitlaten werd een man in Wernhout door zijn twee vechthonden aangevallen en ernstig toegetakeld. Zijn echtgenote schoot de honden vervolgens dood. Volgens Ineke van Herwijnen, directeur van de Hondenbescherming, is er de afgelopen jaren een stijgende lijn van bijtincidenten met dit soort 'hoog-risicohonden'. Honden, zoals deze 'American Staffordshire' look-a-like, hebben een verleden als vechthond. Specifieke eigenschappen zijn daarom ooit in dit type hond gefokt en bij sommige honden kan "ineens een knop omgaan", aldus Van Herwijnen.

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, spreekt in dit geval van "killer honden". Hij pleit voor een fokverbod en dringt bij het kabinet aan op maatregelen om de vrije handel in dit soort honden binnen Europa in te perken. In De Nieuws BV roept hij mensen op om vooral aangifte te doen als zij slachtoffer zijn geworden van gevaarlijke honden.

Ineke van Herwijnen gooit het in de uitzending over een andere boeg: zij wijst erop dat vechthonden "een aantrekkingskracht hebben op bepaalde mensen, die zijn minder geneigd met hun omgeving rekening te houden." Zij wil dat hondeneigenaren verantwoordelijk met hun hond omgaan. Van Herwijnen wil dat er een 'houderschapsbewijs wordt ingevoerd. Voordat iemand een hond mag aanschaffen, moet het toekomstige baasje verplicht op cursus.