Fragment

Haags Handwerk over de formatie en kwestie-Teeven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Haags Handwerk over de formatie en kwestie-Teeven

Sharon Gesthuizen (voormalig SP-Kamerlid) en Jurjen van den Bergh (ex-spindoctor GroenLinks) bespreken de formatieverkenningen die na een weekend van reflectie zijn hervat. Volgens Gesthuizen moet de SP afstappen van de weigering om met de VVD om de tafel te gaan. 

Verder bespreken Van den Bergh en Gesthuizen de politieke nasleep van een artikel in de Groene Amsterdammer waarin Fred Teeven wordt opgevoerd. De voormalig staatssecretaris van Veiligheid & Justitie zegt daarin dat hij wegens de coalitiesamenwerking met de PvdA afzag van "verdere verstrenging van het strafrecht." Teeven: "toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging in de advocatuur. En dat was ook niet iets waar je van iedereen de handen voor op elkaar kreeg. De rechtsbijstand afknijpen. Dat is een andere manier om het effect te bereiken." Volgens Teeven heeft hij het niet zo gezegd, was er sprake van een achtergrondgesprek en niet van een interview. Hij beraadt zich op juridische stappen.

Gesthuizen en Van den Bergh geven een inkijkje in de manier waarop Kamerleden inspelen op deze kwestie. Zo heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen donderdag nadat de Kamervoorzitter afhamerde mondelinge vragen ingediend. Die komen morgen wellicht aan de orde tijdens het Vragenuur. GroenLinks is van plan om een debat aan te vragen, maar is wel afhankelijk van een Kamermeerderheid. Of die er ook is, zal morgen blijken tijdens de Regeling van Werkzaamheden.