Fragment

Koenders over Oekraïne: 'Er zijn alleen maar slechte keuzes op het ogenblik'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Koenders over Oekraïne: 'Er zijn alleen maar slechte keuzes op het ogenblik'

Video niet beschikbaar

Wat kunnen Nederland en het Westen nog doen om Oekraïne te helpen? Daarover spreken we de voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en oud-minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Wat hem betreft zijn er op dit moment 'alleen maar slechte keuzes'. "Ik denk dat iedereen die naar de radio luistert zich machteloos voelt als je ziet dat daar [in Marioepol] een hele bevolking wordt uitgehongerd."

Toch zou Het Westen volgens Koenders op dit moment drie dingen kunnen doen. Allereerst zwaardere santies: "Wat je kan doen is alleen verstandig handelen. Dat betekent volgens mij dat op een aantal punten van die sancties, dat je meer kunt doen en moet doen." Daarnaast moeten er meer wapens worden geleverd. Maar alleen als dat 'gekoppeld' wordt aan 'het stimuleren van een diplomatieke oplossing'. 

"Ik vind dat de Europese Unie en de VN  veel actiever kunnen zijn. Ik heb nog geen Europese Unie gezien die in debat is met China. China heeft nog een zekere invloed op Rusland. Ik heb de secretaris-generaal van de VN niet gezien. (...) Het is een passiviteit die ik niet goed begrijp." Volgens Koenders is van belang om zo een goede 'tussenweg'  te vinden tussen escalatie en deëscalatie.