Fragment

Generaal b.d. Mart de Kruif vond missie Afghanistan niet tevergeefs

  1. Fragmentenchevron right
  2. Generaal b.d. Mart de Kruif vond missie Afghanistan niet tevergeefs

Vanaf november 2008 gaf Mart de Kruif een jaar lang leiding aan zo'n 45.000 NAVO-militairen in het onrustige zuiden van Afghanistan. Bijvoorbeeld in de provincie Helmand leverden Britse soldaten een bloedige strijd met Taliban. Onder het commando van De Kruif sneuvelden 282 militairen. Deze week bleek uit publicaties van The Washington Post dat talloze hoge Amerikaanse militairen, diplomaten en beleidsmakers vrijwel vanaf het begin van de oorlog, in 2001, grote twijfels hadden over de kans op succes. In Afghanistan woedt nog altijd een strijd met de Taliban. Het conflict eiste 157.000 mensenlevens en kostte meer dan duizend miljard dollar.

Drie opeenvolgende presidenten: Bush, Obama en Trump hielden vol dat de oorlog succesvol verliep en dat de Afghaanse overheid, het leger en politie steeds beter in staat waren om hun eigen boontjes te doppen. Uit de nu gepubliceerde
Afghanistan Papers blijkt dat vele miljarden die in Afghanistan werden gepompt in verkeerde zakken verdwenen, dat de Amerikaanse militairen geen onderscheid konden maken tussen vriend en vijand en dat het opbouwen van het Afghaanse leger een bijna ondoenlijke taak was. 

Mart de Kruif reageert in De Nieuws BV op de onthullingen in de Afghanistan Papers. Volgens hem was de missie niet de complete mislukking zoals die nu wordt afgeschilderd. Hij wijst op de Afghaanse kinderen die naar school kunnen, de verkiezingen die zijn gehouden. Ook heeft het Afghaanse leger grotendeels standgehouden sinds de terugtrekking van de meeste NAVO-troepen. 

Video niet beschikbaar