Fragment

Koningsdag in België is bepaald geen feestje

  1. Fragmentenchevron right
  2. Koningsdag in België is bepaald geen feestje

Er zijn niet veel gelegenheden waarbij een groot deel van de Belgische koninklijke familie tegelijk in het openbaar verschijnt om een praatje te maken met het publiek. Vandaag is zo'n gelegenheid. 15 november staat namelijk op de Belgische kalender als Koningsdag. Maar die dag is onvergelijkbaar met het grote feest dat in Nederland wordt gevierd, weet royaltyverslaggever Wim Dehandschutter van Het Nieuwsblad.

In De Nieuws BV vertelt Dehandschutter over de schandalen die het Belgische koningshuis parten spelen. Zo kreeg de vroegere koning Albert vandaag in Brussel, bij de kleinschalige viering van Koningsdag, vragen over Delphine Boël. Zij claimt de buitenechtelijke dochter van Albert te zijn en wil via een DNA-test bewijzen dat die bloedband er is. "Het was een journalist die ernaar vroeg. Dat is not done", aldus de Handschutter. Albert deed net of hij de vraag niet hoorde. "Een gênant moment." 

Koning Filip, die als kroonprins bekend stond om zijn blunders en stuntelige optredens, groeit juist in zijn rol. "Maar hij wordt tegengewerkt door zijn familie", vertelt Dehandschutter. Overigens speelt Filip vandaag geen openbare rol, vertelt de royaltyverslaggever, want in België viert de koning geen koningsdag. 

Video niet beschikbaar